Het energielabel voor woningen en bedrijfsgebouwen geeft aan hoe energiezuinig een pand is. Bij een energielabel G zijn er veel verbeteringen mogelijk om een pand energiezuiniger te maken. Bij een A (+++++)-label pand is dat veel minder.
Er is de laatste jaren wel het één en ander veranderd in de methodiek van het berekenen van energielabels. Zo mocht voor 2021, door de eigenaar van de woning, een aantal gegevens doorgegeven worden en de adviseur kon dan aan de hand van ca. 10 kenmerken een woninglabel laten registreren. Tegenwoordig moet er een gekwalificeerd adviseur het pand opnemen en opmeten. Aan de hand van meer dan 100 woningkenmerken wordt berekend wat de 3 verschillende energie-prestatie indicatoren zijn. Deze 3 indicatoren bepalen het energielabel van een woning.
Voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen geldt dat een energielabel door een vakbekwaam adviseur wordt opgesteld. De adviseur komt het pand ter plaatse bouwkundig en installatietechnische onderzoeken. Aan de hand van deze gebouwkenmerken worden de energieprestatie-indicatoren berekend. De hoogte van de Energieprestatie-indicatoren is gekoppeld aan het Energielabel.
Wanneer heeft u een energielabel nodig?
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Voor recreatiewoningen is ook een Energielabel nodig!
Het energielabel is na opnamedatum tien jaar geldig.
Het opnemen en registreren van een energielabel is een gecertificeerd proces. De adviseur mag dit alleen doen als hij/zij gekwalificeerd is. Het betekent ook dat er controles door de certificerende instantie worden gedaan.
Kosten
Voor een bedrijfspand wordt een vrijblijvende offerte gemaakt. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het pand, de aanwezigheid van bouwtekeningen en de eventuele aanwezigheid van een EPC berekening. Alleen een energielabel is mogelijk, maar er kan ook een maatwerkadvies gemaakt worden inclusief de aanvraag van EIA. Vraag naar een offerte!
Kantoren naar Energielabel C in 2023
Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden dus zuiniger maken. Op zich is dat geen probleem, want de investering betaalt zich snel terug door besparing op energiekosten. Voor het maken van het label en daarnaast ook bekijken naar de mogelijkheden om het kantoor naar een energielabel C te krijgen, bent u bij ons aan het goede adres. In het maatwerkadvies wordt gebruik gemaakt van de erkende maatregelenlijst van de RVO.