‘De mens centraal’
‘Bouwbiologie is de leer van de leefomgeving binnenshuis in relatie tot de mens. Er wordt onderzoek gedaan naar welke factoren van invloed zijn op een stress veroorzakend of ziekmakend leefklimaat. Dat kunnen invloeden van zowel binnen en buiten het gebouw zijn en het gebouw zelf. (Definitie Wikipedia)’
Het betekent dat bouwbiologie een integrale manier is om naar de woon- en/of werkomgeving van de mens te kijken en de ruimte zo optimaal mogelijk vorm te geven waardoor de stressfactoren niet meer aanwezig zijn en men er prettig kan leven en werken, zonder ziekmakende factoren.
Bouwbiologie heeft twee hoofdrichtingen:
- Het zo gezond mogelijk bouwen, verbouwen van een woon- of werkomgeving. Dit doen we door de juiste keuzes te maken in het bouwmateriaal, de duurzaamheid in acht te nemen en de energiebesparing centraal zetten.
Vele zaken hebben een wisselwerking in de woonomgeving zoals bijvoorbeeld: warmte/kou en de stroming van warmte/kou in een gebouw, comfort, ( lucht) vochtigheid, schimmels en schimmelsporen en statische velden. Deze zaken kunnen elkaar en dus de woonomgeving ongunstig beïnvloeden waardoor de mens klachten kan krijgen. - Daarnaast het onderzoek van bestaande gebouwen en woningen op schadelijke stoffen zoals, bacteriën, schimmels, chemische stoffen en straling van de huisinstallatie en de mobiele zendinstallaties. Met als doel het gebouw zo gezond mogelijk te krijgen.
Bouwbiologie bestaat uit 5 thema’s. Er zijn 25 richtlijnen opgesteld, wanneer deze in acht worden genomen dan wordt een gezond en duurzaam binnenklimaat gecreëerd.
De 5 thema’s zijn:
- Binnenklimaat
- Bouwmateriaal en inrichting
- Ontwerp en architectuur
- Milieu, energie en water
- Eco-sociale leefomgeving
Marian Blokker heeft de opleiding tot IBN-Bouwbiologie in 2021 afgerond en is gekwalificeerd IBN-bouwbioloog.